Geld lenen in België als Nederlander

Snel geld lenen in België als persoon met de Nederlandse nationaliteit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak denkt men dat zij een lening kunnen afsluiten in het buitenland bij een Belgische kredietverstrekker of Belgische bank. In de praktijk valt dit echter tegen. Onze zuiderburen kennen net als ons veel financiële producten of hebben daar een Belgische variant op.

In de meeste gevallen kunt u geen geld lenen in België, toch zijn er enkele uitzonderingen waardoor u als Nederlander geld kunt lenen daar.

Wanneer is het mogelijk om geld te lenen bij een Belgische bank?

  • U woont er en staat daar ingeschreven.

De meeste Belgische kredietverstrekkers kunnen u alleen helpen als u daar ook staat ingeschreven en een daar ook een woonadres hebt. Zij hebben een adres en rijksregisternummer (hun variant van BSN) nodig om u een persoonlijke lening aan te kunnen bieden

  • U bent getrouwd met een Belg.

Wilt u een lening afsluiten maar u woont er niet? Het hebben van een huwelijk met iemand met de Belgische nationaliteit kan vaak helpen. Op basis van uw partners BKR gegevens kan dan een lening worden afgesloten in.

  • U heeft een baan of ontvangt salaris in België

Wanneer u salaris ontvangt met een vast contract in België kan dat vaak een reden zijn voor Belgische banken een lening te verstrekken aan u als Nederlander. Doordat de Belgische banken dan inzicht hebben in uw financiële situatie (hoeveel loon u ontvangt) kunnen zij hun risico beter inschatten.

  • U ontvangt dividenden uit België

Als u dividenden ontvangt uit België dan moet u dat daar ook aangeven, net als bij loondienst geldt hier hetzelfde : banken lenen veel liever uit aan mensen met een vast (bewezen) inkomen zodat zij zeker weten dat zij het geleend bedrag gaan terugbetalen.

Is lenen in België goedkoper?

Veel Nederlanders denken dat in België voordeliger is om een lening te verkrijgen. De rentes daar zijn over het algemeen hoger dan in Nederland. U kunt daar waarschijnlijk niet de laagste leenrente krijgen. Het is beter om in andere landen op zoek te gaan naar een lening.

Kunt u geld lenen in België met een negatieve BKR notering?

Hoewel kredietverstrekkers en banken in Belgie geen toegang hebben tot het BKR register in Nederland hebben zij wel een soortgelijk systeem namelijk de centrale voor kredieten aan particulieren. Wanneer u in België liegt over uw BKR registratie bent u schuldig aan fraude, wees dus altijd eerlijk bij het aanvragen van uw lening.

Uw inkomen en kredietwaardigheid zal getoetst worden evenals of u geregistreerd staat bij de centrale voor kredieten aan particulieren. Als zij daar niks kunnen vinden over u kan dat ook een reden zijn om u af te wijzen. Zij hebben dan geen idee of u wel leningen terug betaalt.