Aanklacht wegens schending van het comitéverbod
BUX is een online makelaar / beleggingsmaatschappij waar consumenten zelf kunnen investeren, zonder advies of vermogensbeheer (alleen uitvoering). Om nieuwe klanten aan te trekken, maakte Buux gebruik van een” saffiliate” initiatief en een “vriend” programma. Finfluencers, vergelijkingswebsites en bestaande klanten kregen een vergoeding voor de toepassing van potentiële nieuwe klanten. Voor de aanvraagkosten zijn in strijd met het verbod van het comité.
AUX betaalde fin beroemdheden om klanten te sturen
De beperkingen op de inbedrijfstelling bepaalt dat beleggingsondernemingen gebruikersbelangen in het centrum plaatsen. De beperkingen verhinderen dat gebruikers worden gestuurd op een wijze die niet in hun belang is als gevolg van economische prikkels. In dit geval heeft BUX de fin celebs ingeschakeld onder mensen. Zij ontvingen een kostprijs per leerling die stappen had gezet in het registratieproces voor het openen van een investeringsrekening. Hiermee had de finfluencer een financieel belang om zo veel mogelijk fans te gebruiken voor BUX. De aandacht van de potentiële koper werd nooit getoond.
Jos Heuvelman (producent AFM):” De belangen van de consument moeten altijd centraal staan bij beleggingsondernemingen. Vandaar dat het niet geschikt is om applicatiekosten te besteden aan staart beroemdheden. Voor financiële prikkels zijn ongewenst en slecht voor het vertrouwen in de sector. ‘
Inbreuken zijn nu beëindigd.
De AFM heeft er eerder direct op gewezen om bedrijven te kopen dat het commissieverbod zelfs van toepassing is op het betalen aan staartinfluencers. Buux hield zich hier niet aan. Op 21 april 2023 beëindigde Bux het vorige besluit.
U kunt de volledige bepaling hieronder downloaden in PDF-formaat.
Uit dit persbericht blijkt niet of er een kwestie of beroep tegen de beslissing is ingediend. Hieronder kunt u de huidige situatie lezen.